Gradovi

Njihove su ulice mjesta gdje se događa drugačija umjetnost.

Upoznajte hrvatske street umjetnike i njihove radove

Tko su hrvatski ulični umjetnici? Kakve radove stvaraju? Kako prepoznati njihov stil? Oni su ljudi koji nas svojim radom tjeraju na razmišljanje, sanjarenje i maštanje. Oni su umjetnici koji vrše utjecaj na na naše urbano okruženje.

Hana Tintor

Hrvatska
ulična umjetnost, murali, ilustracije

Boris Bare

Hrvatska
pumpe, murali, grafiti
Boris Bare, osnivač Pimp My Pump kolektiva i jedna polovica Pimp My Pump kolektiva, poznato je ime zagrebačke street art scene.

ArtuDitu

Hrvatska
ilustracije, grafiti, tetovaže, murali
ArtuDitu je multidisciplinarni umjetnički kolektiv iz Zagreba ili ukratko tri tipa, tona dobre zezancije, sjajni radovi, nevjerojatne tetovaže i ogromna količina kreativne energije.

OKO

Hrvatska, Velika Britanija
murali, street art, grafiti, ilustracije, naljepnice
OKO je još jedno od nezaboilaznih asocijacija na spomen hrvatske street art scene. Uvijek originalna i jedinstvena u svom izričaju, njen rad uvijek treba imati na oku.

Što je Meetstreetart?

Nekoć kontroverzna forma, danas sveprisutan oblik umjetničkog izričaja, tako bi mogli opisati street art, da ga moramo opisati u jednoj rečenici. Ali, street art je mnogo više od jedne jednostavne rečenice i pronašao je svoj put od subkulturnog pokreta do same srži suvremene umjetnosti.

Street art (ulična umjetnost) jedinstvena je umjetnička forma koja se neprekidno razvija, pomičući granice poznatoga, potičući društveno-politički aktivizam, ali ujedno i multidisciplinarni kreativni rad na ulicama čitavog svijeta.

I ovdje Meet Stret Art preuzima ulogu vašeg osobnog vodiča koji će vas upoznati s hrvatskom street art scenom.

Tura i radionica

Ako želite upoznati lice i naličje grada, onda nam se pridružite na Meet Stret Art turi, jer svatko zapravo zna da se život događa na ulici!

Želite li proći sve bitne punktove hrvatske suvremene street art scene? Ne postoji bolji način za dobiti sveobuhvatan uvid u kontekst u kojem scena postoji, nego šetnja gradom u društvu samih street artista (umjetnika) i/ili stručnjaka koji je dobro upoznat s lokalnim događanjima na sceni. Tako ćete najbolje razumjeti kulturne, političke i društvene korijene njihovog rada, ali i značenje te utjecaj koji street art ima kako na urbano okruženje, tako i na kolektivno pamćenje i društvenu svijest.

Vođena tura pruža mogućnost saznati i naučiti nešto novo o samim tehnikama, stilovima i terminologiji scene, kao i o nekim nepisanim pravilima i kodeksima ponašanja.

Također, tura je prilika za stjecanje pravog iskustva - sudionici mogu i sami izraditi svoj komad umjetnosti te ga ponijeti kao suvenir.

Svaka je tura jedinstvena, baš kao i svaki umjetnik koji će vas voditi gradom.

Što je naš cilj?

Kao prvo i najvažnije, želimo pomoći prepoznavanju hrvatske street art scene i njenom pozicioniranju u kontekstu svjetske street art scene. Hrvatska street art scena u najmanju ruku može se smatrati jednako vrijednom kao i ona u većim europskim gradovima.

Posjetiteljima i sudionicima želimo pokazati mjesta koja inače ne spadaju u klasične turističke ture, ali su od esencijalne važnosti za razvoj lokalne street art scene, poput Novog Zagreba (osobito Dugava i Sopota koji već imaju jaku umjetničku tradiciju).

Želimo aktivno dokumentirati kvalitetni street art i predstaviti ga na pozitivan način, promovirajući grad kao mjesto koje podržava street art, a ujedno i dinamičnu destinaciju vrijednu pozornosti i vremena svakog posjetitelja grada.

Također, u tijeku je izrada opširnog vodiča koji bi trebao poslužiti svima da se brzo upoznaju i razumiju hrvatsku street art scenu, odnosno društvene i urbane okolnosti u kojima se ona razvila. Vodič će također biti opremljen kartom na kojoj će biti naznačeni svi bitni punktovi hrvatske street art scene.

Želimo poduprijeti umjetnički razvoj domaćih umjetnika i pomoći im kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj promociji, i to kroz rad udruge koja će se djelomično financirati od samih street art tura.

Često postavljena pitanja

Ako nas nešto želite pitati, rado ćemo s vama porazgovarati.
Više

Uvjeti poslovanja

Više